Stöttning

Invest in Green

Connect Uppsala, Uppsala Innovation Centre, STUNS Energi Vetenskap

Arrangörerna bakom Invest in Green vill främja svensk miljöteknik och också uppmärksamma att Uppsala arbetar aktivt för att uppnå de globala målen i Agenda 2030. Syftet med eventet är att hjälpa entreprenörer och investerare inom alla typer av miljötekniska innovationer att hitta varandra. Genom kunskap vill vi öka investeringarna i innovationer och bolag som bidrar till att vi uppnår målen i Agenda 2030. Invest in Green äger rum 29 oktober 2019.

Storvretacupen

Storvreta Innebandyklubb Idrott

Storvretacupen har anordnats i 26 år och är idag världens största innebandycup med närmare 800 lag. Cupen spelas på arenor över hela Uppsala och lockar lag från hela Sverige och även internationellt ett 70-tal utländska lag från bland annat USA, Filipinerna, Schweiz, Tjeckien, Ukraina och Finland. Storvretacupen pågår 26 december 2019 - 6 januari 2020.

Allt ljus på Uppsala

Destination Uppsala, Uppsala kommun Kultur

Allt ljus på Uppsala är en ljusfestival som startade 2008. Den har gått vartannat år fram till i år då det blir ett årligt event. Festivalen är ett samarbete mellan Uppsala kommun, Uppsala City, fastighetsägare och övriga aktörer i city. Evenemanget består utav ett utomhusgalleri där ljusobjekt görs genom ljuskonst, belysningar av fasader mm. Under hela festivalen 1-17 november arrangeras även ett antal kringaktiviteter.

Green Investment Day 2019

Sustainability InnoCenter Ekonomisk förening Vetenskap

23 november

Den Lilla Teatern 30 år

Den Lilla Teatern Kultur

Det blir teaterfestival i Uppsala när Den lilla Teatern firar 30 år 28 okt – 3 nov . Scenkonstgrupper runt om i Sverige bjuds in för att komma och delta med sina föreställningar. Syftet med festivalen är att framhäva barnkulturens konstnärliga styrka samt att visa på alla barns rättighet till kultur inom scenkonstområdet.

Väsen 30 år

Olov Johansson Musik Kultur

Väsen, Sveriges mest verksamma folkmusikensemble internationellt sett fyller 30 år som grupp i år och ursprungliga trion har hållit samman genom alla åren. Detta kommer firas med en konsert 26 oktober på hemmaplan i Uppsala (Uppsala Konsert & Kongress) med ett innehåll och en repertoar som blir ett unikt 30-årsfirande.

BUSIG 2019

Mötesplats Treklangen

BUSIG är en förkortning för Barn och Unga Scenkonstbiennal i Gottsunda. Biennalen har genomförts fyra gånger tidigare. BUSIG 2019 14 – 19 oktober kommer att bjuda på konstnärliga upplevelser, kreativa samtal med hög kvalitet och bred spännvidd. Alla programpunkter är kostnadsfria för besökarna under BUSIG-festivalerna.

Upsala GP

Uppsala Bugg & Swing Society Idrott

(Grand Prix-tävling i BRR-danser) Uppsala Bugg & Swing Society (UBSS) har varit dominerande på tävlingsfronten inom bugg och dubbelbugg det senaste decenniet och är en av Sveriges största dansföreningar inom Svenska Danssportförbundet. För första gången på många år är det nu dags för dem att arrangera en större tävling. 5 oktober kommer det tävlas i danserna Bugg, Dubbelbugg, Rock n’ Roll, Boogie Woogie och Lindy Hop.

Uppsala Fotofestival

Uppsala Fotofestival Kultur

26 – 29 september 2019 är det dags för den sjätte upplagan av Uppsala Fotofestival. Festivalen startades med syfte att ge amatörfotografer såväl som proffs en möjlighet till utställning, samverkan och inspiration och har växt så det knakar genom åren. Runt 10 000 besökare deltog på något sätt under den senaste festivalen som genomfördes 2017.

Uppsala Innovation Day

Relation och Uppsala Innovation Centre Vetenskap

Uppsala Innovation Day genomförs för första gången den 5 september 2019 och ersätter Relationsdagen, UIC-dagen och Uppsala tar Ansvar. Årets tema på träffen är hållbart entreprenörskap där Uppsalainnovationer och innovatörer som bidrar till ett mer hållbart samhälle kommer lyftas fram.

Existentiell litteraturfestival

Uppsala domkyrka Kultur

En helt ny festival där vi genom litteraturen ges möjlighet att reflektera Grundläggande existentiella frågor och frågor om religion och tro har åter fått utrymme på olika sätt, inte minst inom samtidslitteraturen. Det finns i Sverige flera högklassiga litteraturfestivaler, men det saknas en litteraturfestival som belyser dessa frågor och som även äger rum inne i en katedral. Domkyrkan genomför arrangemanget i samverkan med Sigtunastiftelsen och kommunicerar det gemensamt under rubriken “Existentiell litteraturfestival”. 30 aug – 1 sep

Uppsala Night Run

Sprocket Event AB Idrott

Uppsalas första kvällslopp går för första gången av stapeln den 23 augusti. Loppet springs i centrala Uppsala och finns i två distanser, 5 och 10 km.

Pelle Svanslös 80-årskalas

Sagogränd AB Kultur

Den 27 juli 1939 gavs den första boken om Pelle Svanslös ut. Så den 27 juli 2019 blir det 80 års kalas i Parksnäckan för att fira Uppsalas favoritkatt tillsammans med barnfamiljer i staden.

String Math 2019 (Public lecture)

Uppsala universitet Vetenskap

Under 1-5 juli arrangerar vi den årliga internationella vetenskapliga konferensen ”String Math 2019” i strängteori vid Uppsala Universitet. I samband med detta kommer två prominenta talare: Cumrun Vafa (fysiker) samt Edward Frenkel (matematiker samt författare till en ”NY Times bestseller” om matematik) att ge publika populärvetenskapliga seminarier lördagen den 6:e juli i universitetsaulan.

Uppsala Triathlon

Svenska Triathlonförbundet Idrott

För sjätte året i rad ska Uppsala Triathlon genomföras mitt i Uppsala centrum 8 – 9 juni. Tävlingen har under tre år utgjort Svenskt Mästerskap och de senaste två åren varit slutsålt. Det finns barn- och ungdomslopp, motionslopp samt elitlott.

Gropen Extreme 2019

GrpnX Sverige AB Idrott

Gropen Extreme startade 2015 och är en terräng och hinderlöpartävling (OCR) i Uppsala där alla oavsett träningsbakgrund och åldrar kan vara med. Tävlingen ska locka motionärer och elit. Deltagarna får uppleva naturliga och uppbyggda hinderbanor i en naturskön miljö i Sunnersta 24 – 26 maj.

Uppsala Bike Weekend

Sprocket Event AB Idrott

En hel helg 17 – 19 maj med olika cykelevenemang så som lopp för såväl stora som små. Bland annat Pelle Svanslös Cykeldag för de allra minsta. 

Uppsala Scandinavian Race

Upsala Cykelklubb Idrott

Skandisloppet är världens äldsta kontinuerligt arrangerade cykeltävling. Den 111:e upplagan i oavbruten följd genomförs 8 – 12 maj 2019 men under namnet “Scandinavian Race in Uppsala”. Cykeltävlingen lockar professionella cyklister från hela världen. Under 2018 instiftades ett helt nytt etapplopp för damer världselit, Tour Of Uppsala, vilket kommer finnas med även under 2019.

SM i Badminton

Svenska Badmintonförbundet, Fyrisfjädern badmintonklubb Idrott

För andra året kommer badmintonfinalen att spelas på IFU Arena i Uppsala 13 april . Förra årets SM final var en succé med 1,405 i publiken (publikrekord i Svensk badminton). Finalen kommer fortsatt ligga under samma helg som Sveriges största ungdomstävling, Svenska Cupen. Ungdomstävlingen drar närmare 400 - 500 startande från hela landet i åldrarna 10-16.

Uppsala Klimatvecka

Uppsala kommun, Destination Uppsala Annat

2018 fick Uppsala WWF:s utmärkelse som årets Globala klimatstad i konkurrens med stora städer från hela världen. Den viktigaste framgångsfaktorn till utmärkelsen är ett tydligt ledarskap för klimatarbetet där alla samhällets sektorer är representerade och samverkar med varandra. För att uppmärksamma klimatfrågan och Uppsalas framgångsrika arbete på området kommer det genomföras en klimatvecka 26 – 30 mars, med klimatfrågorna i fokus.

Uppsala SciFest

Uppsala universitet Vetenskap

SciFest är en vetenskapsfestival 7-9 mars som riktar sig mot främst barn och unga. SciFests syfte är att väcka nyfikenhet och intresse för vetenskap hos barn och unga, synliggöra verksamhet som pågår i Uppsala med omnejd samt på sikt leda till ökad rekrytering till högre studier.

SM-finalerna i bandy

Destination Uppsala Idrott

Bandyfinalerna är sedan i fjol tillbaka i Uppsala efter fem år i Stockholmsregionen. Fredag den 22 mars spelar ungdomsfinalerna och lördag 23 mars spelas dam- och herrfinal.