En sommar full av arrangemang

Sommaren står för dörren och Uppsala lever upp till världsklass! Nätverket Världsklass Uppsala och våra medlemmar stöttar evenemang och konferenser ekonomiskt för att stärka Uppsalas attraktivitet och bidra till att arrangemangen ger eko internationellt och nationellt.

Redan i början av juni arrangerades det internationella kulturevenemanget KONFLIKT som lockade närmare 1000 personer från fler än 15 olika länder till Uppsala, och som beviljats stöd ifrån Världsklass Uppsala. European Science Fiction Societys står bakom arrangemanget som årligen samlar science fiction- och fantasyfans inom litteratur, film, TV, tecknade serier, animation och spel. Stödet från Världsklass Uppsala möjliggör mer marknadsföring för eventet och en Souvenir book till deltagarna som bland annat guidar besökarna till Uppsalas restauranger, bokhandlare, ”nördbutiker” och turistattraktioner.

Sommaren fortsätter i internationell anda och den 14–17 juni intar konferensen The International Society of Behavioral Nutrition and Physical Activity Uppsala Konsert & Kongress. Konferensen samlar ledande internationella forskare inom ämnet och tack vare de ekonomiska medlen från Världsklass Uppsala kan konferensen även streamas så att fler världen över kan ta del av betydelsefull forskning inom kost, fysisk aktivitet och beteendeförändring för att förbättra människors hälsa och välbefinnande.

Trädgårdsveckan i Uppland bjuder in till trädgårdsmarknader, utställningar, guidade vandringar och öppna trädgårdar i början av juli.
Ett extra kliv i kvalitet eller marknadsföring

Stödet från Världsklass Uppsala får inte utgöra den grundläggande finansieringen för ett arrangemang, utan ska bidra till att evenemanget tar ett extra kliv i kvalitet eller marknadsföring. Två goda exempel på arrangörer som skapar mer utanför konferensprogrammet är Fredens Hus och Trädgårdsamatörerna Uppland. I augusti står Fredens Hus som värd för en stor internationell konferens för fredsforskare och fredsaktivister och passar på att därutöver arrangerar en fredsfestival med ambition att hela Uppsala ska genomsyras av lokala, nationella och internationella aktiviteter för fred. Även Trädgårdsamatörernas årliga riksmöte hålls i Uppsala och i samband med det har Trädgårdsamatörerna Uppland tagit initiativ till en trädgårdsvecka för uppsalabor och besökare med trädgårdsmarknader, utställningar, guidade vandringar och öppna trädgårdar.

Den musikintresserade kan hålla utkik efter arrangemangen: What’s Going On Soul Festival, Körfesten som bjuder på uppträdanden från både nationella och internationella körer samt konserten The Mute Trombones då tillfälle ges att uppleva tre av de främsta solisterna på trombon: Joe Alessi, Ian Bousfield och Christian Lindberg i möte med Uppsala Blåsarsymfoniker.

Tre trombongiganter möter Uppsala Blåsarsymfoniker i nyskrivet orkesterverk som visar människan bakom konsertfracken. Three Mute Tenors – Lindberg, Alessi & Bousfield, 2 september 2023, Uppsala Konsert och Kongress. Presenteras av Uppsala Blåsarsymfoniker med stöd av bland annat Världsklass Uppsala. Bild: Uppsala Konsert och Kongress.

I sommar välkomnar vi dessutom inte mindre än fyra mästerskap till Uppsala som alla fått stöd av Världsklass Uppsala: Cykel SM i Landsväg, Svenska samt Nordiska mästerskap i Voltige samt VM i Bangolf.

Här är sommarens arrangemang som Världsklass Uppsala stöttar:

Världsklass Uppsala stöttar även IK Uppsala Fotboll resten av säsongen, Fyris Comedy året ut och initiativet Gameplan Gottsunda som också pågår under sommaren. Till hösten väntar fler arrangemang och i nyhetsflödet kan du se alla evenemang och initiativ som erhållit stöd från Världsklass Uppsala.