Vi delar ut ytterligare 800 000 kr i bidrag och stöd

Virtus-EM, World Class Uppsala Invitational och Tio Fötter teater är några av de arrangemang och initiativ som har beviljats stöd och bidrag till en total om 800 000 kr från Världsklass Uppsala under nätverkets senaste strategi- och beslutsmöte i november. Anders Wärefors, VD på Bjerking AB välkomnades också som nätverkets nya ordförande.

Ett bidrag på 200 000 kr beviljades teatergruppen Tio Fötter, som i ett kommande projekt ska arrangera en kostnadsfri teater i Gottsunda med totalt femton föreställningar. Teatern ska bidra till ett aktivt deltagande i kulturverksamheter och målet är att föreställningarna ska marknadsföra stadsdelen Gottsunda som ett område under ständig utveckling, i hela Sverige.

− Jag, tillsammans med övriga Tio Fötter-medlemmar, känner oss väldigt hedrade över Världsklass Uppsalas bidrag. Genom vårt initiativ ger vi barn mellan 3–13 år i Gottsunda möjligheten att uppleva scenkonst kostnadsfritt under skoltid och på helger. Skolteatern är extra viktig eftersom alla barn går i skolan och får möjlighet att tillskansa sig en konstnärlig upplevelse oavsett föräldrarnas ekonomi och intresse. Scenkonsten tränar barnens empati, vilket, enligt min mening, är grunden till all demokrati, säger Carin Anlér Fiske, teatergruppen Tio Fötter.

Arrangören UIF Friidrott beviljades 250 000 kr i stöd för Virtus-EM 2024, ett Europamästerskap i friidrott för parafriidrottare och aktiva med intellektuell funktionsnedsättning som går av stapeln i Uppsala 11–16 juni nästa år. Stödet ska användas till marknadsföring och därtill hörande aktiviteter för att locka fler deltagare och besökare.

− Detta är första gången UIF Friidrott är med och arrangerar ett internationellt mästerskap och vi är mycket stolta och förväntningsfulla. Stödet från Världsklass Uppsala är viktigt, det kommer att hjälpa oss att välkomna många av Europas parafriidrottare till Uppsala och Virtus EM på bästa sätt, säger Henrik Wennberg, Sportchef på Upsala IF Friidrott. Vår ambition är att genomföra ett mästerskap med de aktiva i centrum och med en stor publik som får njuta av parafriidrott på högsta nivå.

Även IK Uppsala Fotboll beviljas 250 000 kr i stöd, för World Class Uppsala Invitational – en ny internationell elitfotbollsturnering för tjejer i åldersklassen 17 år. Ambitionen är att bjuda in två till tre större internationella klubbar, exempelvis Arsenal, Juventus, Bayern München eller Milan.

− För att bidra till att stärka bilden av Uppsala och öka intresset för dam- och flickfotboll i regionen planerar vi för att arrangera en ny internationell elitfotbollsturnering för tjejer, säger Linn Andersson, sportchef IK Uppsala Fotboll. Vi är väldigt glada över att vi med stöd från Världsklass Uppsala får möjlighet att genomföra den här typen av turnering.

Världsklass Uppsala består av ett 20-tal av Uppsalas ledande organisationer och företag som med gemensam kraft vill göra skillnad för de som lever och verkar här. Under 15 års tid har man tillsammans delat ut över 50 miljoner i finansiellt stöd till över 200 arrangemang som sätter Uppsala på kartan.  Anders Wärefors, VD för Bjerking AB är sedan november ny ordförande i nätverket.

− Vi är väldigt glada över den positiva kraft som finns i Uppsala med alla arrangörer och initiativtagare. För oss inom Världsklass Uppsala är det väldigt inspirerande att ge stöd till initiativ, evenemang och kongresser som gör Uppsala till en ännu mer attraktiv stad, säger Anders Wärefors, ordförande för Världsklass Uppsala.

Samtliga stöd och bidrag beviljade av Världsklass Uppsala i november:

Nätverket Väldsklass Uppsala utgörs av 20 av stadens ledande organisationer och företag; Agenda Advokatbyrå, Akademiska hus, Atrium Ljungberg, Bjerking, Castellum, Cytiva, Destination Uppsala, Fresenius Kabi, Galderma, Handelsbanken Uppsala, Lindahl advokatbyrå, Länsförsäkringar Uppsala, SLU, Thermo Fisher, Uppsala kommun, Uppsala universitet, Region Uppsala, Rosendal Fastigheter, Vasakronan och Vattenfall.

För mer information, vänligen kontakta:
Jonas Ekebacke, projektledare Världsklass Uppsala samt enhetschef publika evenemang på Destination Uppsala
Tel 018-727 48 14, e-post jonas.ekebacke@uppsala.se