Vi delar ut ytterligare 875 000 kr i bidrag och stöd

Studentidrottslyftet, Music in the Garden och ISPCAN Congress 2024 är några av de initiativ och arrangemang som har beviljats stöd och bidrag till en total om 875 000 kr från nätverket Världsklass Uppsala i slutet på april. Hittills i år har man delat ut ca 1,9 miljoner kronor.

Nätverket Världsklass Uppsala består ett tjugotal av stadens ledande organisationer och företag. Med gemensam kraft vill man göra konkret skillnad för de som lever och verkar i Uppsala. Det gör man främst genom att ge bidrag till olika samhällsnyttiga initiativ, stötta betydelsefulla evenemang och konferenser samt dela ut ekonomiska medel via utlysningar på olika teman.

Ett bidrag på 250 000 kr beviljades Studentidrottslyftet, en satsning som Upplands Akademiska Idrottsförbund gör tillsammans med Uppsala universitet, Kuratorskonventet och Campus1477 för att öka omfattningen på studentidrotten i Uppsala. Studentidrottsaktiviteter ska skapa driv och motivation för den enskilde studenten, men också mål och mening för de över 20 studentidrottsföreningar som är knutna till nationer, kårer samt fristående föreningar.

− Med stödet från Världsklass Uppsala till det samhällsnyttiga projektet Studentidrottslyftet kommer vi få möjlighet att etablera och utveckla en verksamhet för studentidrotten i Uppsala, som förhoppningsvis ska bidra till motion och hälsa för kommande generationer av studenter. En universitetsstad i världsklass som Uppsala är värd en studentidrott i världsklass, säger Jens Lindquist, Projektledare Studentidrottslyftet.

Under pandemin föddes Music in the Garden, som en viktig och positiv kulturell utomhushändelse när andra evenemang ställdes in eller minskade i omfattning. I år arrangeras evenemanget den 13–14 juni och blir en försommarfestival i Botaniska trädgården med huvudscenen på Linneanums innergård.

− Uppsala är en musikstad, och den anrika Botaniska trädgården är en unik plats för klassisk musik och opera. Stödet från Världsklass Uppsala är mycket viktigt för att vi i år kan fortsätta driva evenemanget och vidareutveckla vår vision för en scen med klassisk kammarmusik som utforskar gränslandet mellan klassisk musik och andra musikaliska uttryck med hög konstnärlig kvalité, säger Klaus Pontvik, Artistic Director för Music in the Garden.

Hittills under 2024 har Världsklass Uppsala beviljat 1 875 000 kr i bidrag och stöd, till olika arrangörer och initiativtagare.

Samtliga bidrag och stöd beviljade av Världsklass Uppsala i april:

Initiativ:

Studentidrottslyftet – 250 000 kr

Arrangemang:

Uppsala folkflöjtfest – 50 000 kr

Svenska cupen i trampolin och DMT – 50 000 kr

Sweden crowdsourcing event – 75 000 kr

En fråga om liv och död – 100 000 kr

ISPCAN Congress 2024 – 100 000 kr

Music in the garden – 250 000 kr

Totalt: 875 000 kr